OUG 58/2010 a dat peste cap 500.000 de indivizi

Dupa 3 ore de stat la o coada la AJOFM , aflam ca noi , ca PFA , nu trebuie sa depunem o astfel de declaratie , ci doar cea pentru pensii care prin OUG 58/2010 devine obligatorie si cea pentru fondul de sanatate. Astfel, daca pana acum nu am platit acea cotizatie la fondul de pensii din diverse motive, printre care cea ca deja nivelul nostru de trai e bazat pe un venit destul de scazut, nu ne mai permitem sa dam acei bani pentru cand vom ajunge la varsta a 3-a, acum suntem obligati sa platim ! Pe langa aceasta taxa , mai sunt obligatorii cota unica de 16% precum si sanatatea , la CNAS , in cuantum de 5.5%.
Statul nu a reusit insa, sa ne lamureasca ce si cum, unde sa platim si cat, astfel ca singurul ajutor ni-l pot da doar cei de la ghisee , insa nici acestia nu detin suficiente detalii.
Care-i faza de fapt ? Pana pe data de 25 August detinatorii de drepturi de autor precum si persoanele fizice autorizate insa si cei care au venituri din profesii libere, trebuiau sa depune cele 3 declaratii (la pensii, somaj si sanatate). In cazul PFA , acestea nu au obligatia de-a plati fondul de somaj (ajutor social) pentru ca practic suntem „someri” insa producem din alte surse libere.
Normele Metodologice sunt practic inexistente si urmeaza a fi clarificate DUPA ce expira termenul de 25 AUGUST !!! incredibil ! practic devenim eligibili de amenda fara sa vrem !!!
Ca aberatia sa fie completa, aceste declaratii trebuie depuse INDIVIDUAL, adica sa mergem noi PERSONAL !!! desi este vorba de o hartie pe care nu e necesat sa ne punem amprenta caligrafica , ci se poate scoate la o simpla imprimanta.
Pentru viitor se prognozeaza ca metoda de simplificare a acestor procese, trimiterea prin POSTA a acestor documente si plata ONLINE a taxei.
Ca ajutor, puteti studia aceste formulare de declaratii si OUG 58/2010 aici :
Download : Declaratie pentru Pensii conform OUG 58/2010 – sursa : CNPAS.org
Download : Anexa la Ordinul presedintelui ANOFM nr.599-2010 – sursa : ANOFM (declaratia pentru Somaj)
Download : OUG 58/2010

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *