Iod radioactiv în apa de oaie şi laptele de ploaie

Specialistii romani au prelevat mostre de apa in 27 martie din Brasov si in 27 martie, 29 martie si 2 aprilie din Slanic-Prahova si au facut teste extreme de radioactivitate.  Acestia au ajuns la concluzia ca iodul radioactiv provine din Japonia si contine urme clare ale provenientei sale , aceste potrivindu-se perfect cu tiparul celui din cadrul centralei Japoneze de la Fukushima.

Potrivit specialistilor, iodul radioactiv a fost detectat in apa de oaie si in laptele de ploaie, insa masuratorile nu sunt ingrijoratoare, cantitatea detectata se afla intr-o doza mult prea mica pentru a afecta sanatatea cetatenilor.

Potrivit cercetătorilor români, măsuratorile au relevat o concentraţie de iod radioactiv în laptele de ploaie între 0,15 – 0,75 Bq/dm cub (Becquerel/litru), iar în apa de oaie concentraţia a fost de 5,2 Bq/dm cub.

De asemenea, urme de iod radioactiv s-au mai descoperit si pe muntele Ceahlau din judetul Neamt, intre Babele si Sfinxul, pe varful Moldoveanu – cel de langa varful Omu, intr-un lac de pe langa Caracal, in ciorba de potroace a unei batrane din judetul Giurgiu si in sarea din mancare din penitenciarul Iasi.

Un comentariu

  1. apa de oaie şi laptele de ploaie……
    Exista asa ceva? :))))

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *