În urma acordului, operatorii de telefonie mobilă din România vor debloca, la cererea utlizatorilor, telefoanele codate în reţelele proprii. Operaţiunea de deblocare se va face în cel mult 15 zile de la data solicitării. Tariful pentru acest serviciu va fi stabilit în funcţie de tipul telefonului. Pe piaţa neagră, decodarea telefoanelor costă între 15 şi 100 de lei.

Totodată, firmele de telefonie mobilă trebuie să informeze consumatorii atunci când cumpară un telefon mobil, dacă este codat în reţea, precum şi tariful şi condiţiile de decodare.

Dacă telefonul nu este achiziţionat împreună cu alte servicii de comunicaţii electronice, costurile deblocării vor fi suportate de către operatorul de telefonie mobilă. În cazul în care telefonul este cumpărat printr-un pachet promoţional sau la un preţ preferenţial şi clientul solicită deblocarea înainte de expirarea perioadei minime prevăzute în contract, va trebui să achite tariful pentru operaţiunea de deblocare. Tot clientul trebuie să plătească suma stabilită ca penalitate pentru deblocare anticipată.

Via realitatea.net