Ai datorii neachitate la Orange, Vodafone, Telekom ? Cum pot sa scapi de recuperatori ?

Am facut acum vreo 10 ani un abonament la Orange care s-a dovedit destul de neavantajos, se ofereau minute putine, doar in anumite intervale orare – seara dupa 7… si asa am ajuns sa fac niste costuri suplimentare destul de mari. Am platit facturile la timp cateva luni, insa o data nu am mai reusit sa achit o factura destul de mare, vreo 4 milioane de lei la acea vreme, s-a nimerit sa fiu plecat din Romania vreo 3 luni si cand m-am intors, abonamentul era deja suspendat, anulat, totul conform contractului. N-am primit facturi inca vreo cateva luni, apoi mi-a venit inca o data o factura de 4 milioane de lei pe care n-am apucat s-o achit fiind iar plecat din tara.

Toate bune si frumoase, dupa vreo 2 ani s-au gandit sa vanda debitele catre K Solvenzia, acestia au inceput sa ma sune cu diverse amenintari cam o data pe saptamana, nu stiu cum mi-au gasit noul numar, asta e o alta chestie interesanta pentru ca era un sim prepay de Vodafone primit cadou de la cineva… oricum nu i-am bagat in seama, mi-au mai trimis diverse documente prin posta insa totul s-a taraganat pana la 5 ani dupa generarea datoriei.

Intr-o zi, dupa ce mi-am deschis o firma, am zis ca ar trebui sa facem niste abonamente la Orange, am mers la ei si mi-au facut contractul de servicii, insa mi-au cerut o garantie de 50 de euro, mi s-a parut ok si am platit-o, am platit ulterior si toate facturile, am trecut si de perioada minima contractuala, si in urma cu 2 ani m-au contactat din nou cei de la firma de recuperare cerandu-mi nu mai putin de 15 milioane de lei (acum dupa denominare fiind vorba de 1500 de lei), am discutat cu ei in ideea de a achita doar suma de 4 milioane (400 ron) de pe factura veche dar nu au vrut.

Am decis sa discut cu avocatul firmei si mi-a zis ca nu au ce sa-mi faca si sa le explic acest lucru, deoarece legal, datoria s-a prescris. Exista o anumita lege de prin 1967 : Codul de procedura Civila stabileste, la articolul 405, alin. 1, ca termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita in materie civila sau comerciala, atunci cand este vorba de o obligatie baneasca, este de 3 ani.

Atentie totusi, daca firma de recuperare incepe executarea silita cu cateva zile mai inainte de implinirea a 3 ani, dar executarea silita se desfasoara si dupa scurgerea termenului de 3 ani, atunci e nasol, procedura de executare va merge mai departe.

In concluzie, daca aveti o datorie comerciala mai veche de 3 ani catre oricare din companiile de telefonie (si nu numai, poate fi vorba si de apa, gaz, etc.) NU achitati pentru ca datoria s-a prescris !

O mare atentie trebuie data si spetei urmatoare : daca va amagesc sa platiti macar o parte din datorie , chiar si 1 leu (sau mai putin), NU platiti pentru ca termenul de prescriptie se reia de la acea data !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *